söndag 26 december 2010

Tjälknöl

Så här i juletider brukar vi alltid äta tjälknöl i min familj, så även detta år. Igår serverades en fantastisk mör tjälknöl gjord på älgkalv. Till tjälknölen fick vi potatisgratäng och en sallad gjord på toscansk salladsmix, plommontomater, gurka, blåmögelost och nötter. Och till efterrätt fick vi Glace au four med havrebotten. Till dessa rätter drack vi först Toro Syrah Merlot, ett spanskt lättdrucket vin som finns att köpa som box på Systemet, och därefter Moscatel de Setubal från 2004 som finns i Systembolagets beställningssortiment.

Då tjälknöl är en rätt som sällan går att beställa på restaurang tänkte jag dela med mig av husets recept.


Du behöver:

1-1,5 kg djupfryst älgkött (det går också bra att göra tjälknöl på nötkött, då helst innanlår).

Saltlake:
8 dl vatten
1 dl salt
1 tsk socker

Tillaga det djupfrysta köttet 75 grader i ugnen (över- occh undervärme) i 12-15 timmar.
Ta ut köttet och lägg den något avsvalnade köttbiten i saltlake i fem timmar.
Torka av köttet och skär i tunna skivor. Servera med potatisgratäng och gärna en sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar