Djuret är som man kan misstänka inte en restaurang för vegetarianer. Kanske inte heller för människor som helst inte vill låtsas om att kött kommer från djur. Rummet som vi får sitta i är dekorerat med olika jaktbetonade attiraljer och på pappersduken på borden är det en tryckt skjuttavla. De andra som sitter i samma rum som oss är ett gäng män i åldern 40-50 som länge och väl diskuterar jakt, hur man bäst flår ett djur och hur djuren ska hängas upp efter man skjutit. Jag försöker att inte lyssna på konversationen för jargongen känns grabbig. I det andra lite större rummet sitter ett stort gäng som verkar vara där med jobbet. Trots att jag bara varit på Djuret denna enda gång gissar jag att jag och Bella – två kvinnor i trettioårsåldern - inte hör till deras vanligaste klientel. Detta till trots är Djuret en mysig restaurang med myspys belysning, levande ljus på borden och fint dukat med undantag för skjuttavlan som i alla fall mig att dra på smilbanden.
Efter vi beställt vår mat kommer servitrisen in med en aptitretare – dopp i grytan eller blöta som vi också kallar det i mina hemtrakter. Lite oväntat måste jag säga, men fantastiskt gott. Buljongen är smakrik och lagom salt och man får två sorters bröd att doppa; kavring och surdegsbröd. Jag är inte så förtjust i kavring så jag hoppar över den, men surdegsbrödet är mycket gott. Bella försöker övertala mig att prova kavringen, som enligt henne är ”den godaste kavring hon ätit”. Till buljongen och brödet får man fläsk och smör.
Aptitretaren ger mersmak och när huvudrätten kommer in är vi båda förväntansfulla. Och rätten gör oss inte besvikna. Älgsteken är mör, jordärtskockorna har perfekt tuggmotstånd och jordärtskockekrämen är så god att man inte vill att den ska ta slut. Coctailtomaterna är tillagade på nåt speciellt sätt som gör dem smakrika och söta.
Efter huvudrätten ber vi att få titta på dessertmenyn. Det finns bara två saker att välja mellan ost eller en päronterrin med kanelglass, karamelliserade hasselnötter och apelsinsocker. Bella bestämmer sig direkt för päronterrinen, men jag velar i vanlig ordning. Medan jag velar och vår stackars nya servitör får vänta kommer den servitris som vi haft tidigare fram till vårt bord med två päronterriner. Hon berättar att det blivit ett missförstånd och köket råkat göra två desserter för mycket. Och eftersom vi lägligt nog är just två så får vi dem. Gratis. Vi blir båda väldigt glada men också mycket förvånade. Jag kan inte komma på någon annan restaurang som jag tror skulle göra så.
Desserten är god, framförallt kanelglassen och de karamelliserade hasselnötterna. Själva päronterrinen är god, men inte fantastisk. Till desserten beställer vi in varsitt glas dessertvin och får en smakrik och god madeira som både luktar och smakar mycket russin.
Viktig information
Prisnivå: mellanklass
Betyg: 7 liljor
Betyg: 7 liljor
Övrigt
1) Jag gläds över att det finns goda alkoholfria dryckesalternativ, bland annat äppelmust, Champis och Trocadero (!).
2) Fantastiskt god service, med undantag för att det tog lång tid innan vi fick titta på dessertmenyn.
3) Jag gillar konceptet att endast servera ett djur i taget och att använda hela djuret. Restaurangen påstår att det är mer miljövänligt och de lyckas övertyga mig.
4) Brödet var mycket gott – helt klart det godaste brödet som serverats sen jag började blogga.
5) Aptitretaren var så stor och mättande att vi var glada att vi inte hade beställt någon förrätt. Stort plus för aptitretaren!
6) Ännu större plus för att de bjöd på efterrätten. Mycket generöst. Så gör bara en restaurang som verkligen är mån om sina gäster.
7) Kniven var till skillnad från kniven på Le rouge anpassad för att ätas med. Och den hade ändå en vass egg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar