Iguana är en trendig restaurang som ligger nere vid floden Sava. Fick tips om restaurangen av min kompis Johanna som besöker Belgrad med jämna mellanrum. Hon hade verkligen haussat stället och vi bestämde oss därför för att fira Mies födelsedag här.
Till huvudrätt beställde jag en grillad biff med vitlök och ingefära. Biffen var jättefin - mör och perfekt grillad. Den kom på en bädd av ruccola (!). Annelie och Mie åt sole med mango chutney. Fisken smälte i munnen och det var massor av mango i chutneyn. Vi fick alla tre stora portioner. Till maten drack vi ett väldigt gott vin, Chakana Malbec reserve från Argentina.
Restaurangen är känd för sina desserter, framförallt deras Sticky date pudding som serveras med vaniljglass och kolasås. Mie bestämde sig för att prova denna specialitet medan jag och Annelie beställde en chocolate souffle med vaniljglass och björnbärssås. Båda efterrätterna var goda, men vi tyckte alla att chokladsufflén var snäppet vassare. Den var verkligen helt fantastiskt, krispig på utsidan, nästan flytande i mitten. Puddingen var också mycket god. Till desserten drack vi ett rött dessertvin från Serbien som luktade som chaité och smakade som en godare variant av glögg. Vinet var mycket smakrikt.
Efter middagen beställde vi varsin mojito och den var verkligen god. Jag blir ganska ofta besviken på mojitos, men Iguana hade lyckats få till en perfekt blandning av rom, lime och sockerlag. Den goda drinken var pricket över i:et. Eller som Annelie summerade kvällen: Lycka är en god mojito efter en perfekt trerättersmiddag.
Viktig information
Prisnivå: förmodligen lyx med serbiska mått mätt, men med svenska är det billigt. Vi betalade ca 1000 SEK för tre personer och då åt vi trerätters, delade på en flaska gott vin till maten och två av oss drack dessertvin till efterrätten. Och vi drack varsin mojito. Mycket prisvärt.
Fantastisk mat och service, schysst stämning och bra jazz. Iguana förtjänar verkligen sina liljor.
Adress:
Karadjordjeva 2-4
11000 Belgrad
Tel: (+381 11) 328 3749
Övrigt
1) Åh vad god service gör stor skillnad. Vi hade en mycket duktig servitör som hela tiden hade koll på oss (på ett positivt sätt) utan att störa.
2) Väldigt trevligt med live jazz. Lagom volum, bra musiker och "rätt" sorts jazz för middag.
3) Snygga uniformer. Samma för män och kvinnor.
4) Köket verkar ha någon sorts övertro på ruccola. Det verkar lite onödigt att slänga på ett helt paket.
Ljuvliga Iguana! SÅ glad att ni gillade. Ikväll ska jag gå till ett ställe som heter Cave de Roi. En tjej jag känner har sagt att det ska vara bra. Fast att det ligger i förorten. Förortsrestaurang för mig är Landet och Gamla Enskede matbod. Det här lär vara en annan kategori. Mera blåa linjen liksom.
SvaraRaderaVad kul att du hittat några favoriter att komma tillbaka till i Belgrad.
SvaraRaderaMed tanke på allt som händer med Parad samt bokmässa med Sverigeanknytning kommer nog många att fastna för det som kallas Nya Berlin;)
http://www.caminomagasin.se/bloggar/tobias-jansson/bloggat-fran-europa-iv-belgrad-ar-det-nya-berlin
Belgrad var verkligen fantastiskt. Gårdagens attacker på Pride får dock en att vilja kräkas. Men jag längtar ändå tillbaka. Tar gärna emot andra bra tips :)
SvaraRaderaDet låter ju som en anledning att åka till Belgrad. Min fördomar talade annars om korv och kål (som det iofs inte är något fel på).
SvaraRaderaMen vad är det med denna ruccolahets? Jag trodde det var ett stockholmskt otyg.. Låt oss starta en global kampanj för sansade mängder ruccola!
Calle
Efter vårt första besök har jag varit där ytterligare tre gånger. Och gått därifrån i princip lika nöjd varje gång. Vågade t.o.m. testa en annan efterrätt än chokladsufflén! Nu hörde vi ryktas att en ny meny är på g, så snart blir det återbesök.
SvaraRaderaDet låter alldeles fantastiskt. Synd att Belgrad är så långt bort! Vilken efterrätt provade du?
SvaraRadera