torsdag 4 november 2010

Utö värdshus

Utö Värdshus ligger på ön Utö i Stockholms södra skärgård. Till skillnad från en del andra skärgårdsöar är det relativt enkelt att ta sig till Utö oavsett årstid. Värdshuset har öppet året runt. Jag har varit på Utö två gånger, en gång för flera år sedan och en gång nyligen. Restaurangen är känd för att servera god och prisvärd mat.

Värdshuset är vackert inrett och har en stor inglasad veranda som fungerar som matsal. I taket hänger kristallkronor och på borden står levande ljus. Vi anlände vid lunchtid, jag och min kompis Marcus, så vi bestämde oss för att äta lunch direkt. Blev anvisade ett bord och fick ganska snabbt beställa mat av en ointresserad hovmästare. Jag beställde dagens rätt, oxfärslimpa med potatis. Till min förvåning visade det sig att oxfärslimpan var inlindad i bacon och till köttet fick man en god sås med gott om trattkantareller. Lunchen var god, bacon och sås förhöjde smaken på en annars ganska vanlig, men god köttfärslimpa. 

Efter några timmar i svampskogen var det sedan dags för middagen. Vi hade beställt en trerättersmiddag och när vi kom till bordet låg kvällens meny på vårt bord. Till förrätt serverades pilgrimscarpaccio med avocado och tångrom. Jag älskar pilgrimsmusslor och undrar i mitt stilla sinne hur man kan välja att misshandla en så fantastisk råvara på detta sätt. Pilgrimsmusslan gjorde sig inte som carpaccio. Jag gillade inte konsistensen och det var svårt att känna smaken av själva musslan. Avocadokrämen var smaksatt med lite vitlök och påminde om guacamole. Krämen tog smakmässigt lätt överhanden mot den ganska anonyma musslan.

Huvudrätten var däremot en höjdare: rosmarinmarinerat vildsvin med potatispuré smaksatt med rostad vitlök och pumpa. Till det fick man kantareller i en sherryvinägersky. Vildsvinet var perfekt tillagat och purén var vackert gulorange och smakade ljuvligt. Kantarellerna och såsen utgjorde ett gott komplement till den annars ganska tunga maten. 

Till dessert serverades hallonpannacotta med lakrits och knäckflarn. Pannacottan var en besvikelse. Den smakade som en vanlig medioker hallonyogurt, enda skillnaden var konsistensen. Den krossade lakritsen, knäckflarnet och bären lyfte pannacottan något, men endast till ett tveksamt OK. 

Sammantaget tycker jag att Utö Värdshus borde kunna bättre. Om man kan göra en sån god huvudrätt så borde man kunna göra betydligt bättre förrätt och efterrätt.


Viktig information
 

Prisnivå: mellanklass
 

Betyg: 4 liljor

Huvudrätten var helt klart en femma eller en sexa, men förrätten och efterrätten drar ned betyget. Likaså servicen som inte var på topp. 

Adress:
Gruvbyn, Utö, Stockholms södra skärgård

Man tar sig dit med båt från Årsta havsbad.
 
http://www.utovardshus.se 

Det går inte att boka bord på internet. För att boka bord, ring 08 - 504 20 302 eller maila restaurangen@utovardshus.se
 

Övrigt

1) Servicen varierade i kvalité. Jag uppfattade det som att det fanns två hovmästare, varav den ena var exemplarisk i sin service, medan den andra var nonchalant. Den sistnämnda hovmästaren berättade exempelvis inte att det fanns en dagens rätt till lunch utan frågade bara om vi hade bestämt oss. Vid direkt fråga om dagens rätt så berättade hon att dagens rätt var oxfärslimpa med potatis. Hon utelämnade då att oxfärslimpan var inlindad i bacon och att den serverades med en gräddtrattkantarellsås.

2) Plus för att man fick en liten aptitretare. Den var verkligen inte stor, endast en matsked, men god. 

3) Var är grönsakerna? Inga grönsaker till lunchen eller kvällens huvudrätt. Konstigt.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar