söndag 23 januari 2011

Gulddraken 2010


För några av oss som bor i Stockholm är det en stor dag när årets Gulddrakenvinnare presenteras. Priset som utses av DN:s krogkommission är ett av de finaste prisen som en krog i Stockholm kan få. Gulddraken delas ut i kategorierna krog/lyx, krog/mellanklass, krog/budget, bar, kafé och årets förnyare. Årets förnyare är en nyskapad kategori. 

När 2010-års Gulddrakevinnare presenterades häromdagen var det både väntade och oväntade krogar som fick pris. Mest förvånad blev jag över att Brasserie Godot vann i kategorin krog/mellanklass. Jag var senast på Godot i somras och var inte övertygad när jag gick därifrån, trots att den snygga inredningen, coola namnet och goda servicen. Maten var god, men jag tycker att man kan vänta sig mer av en krog i den prisklassen. Godot känns helt enkelt inte prisvärt.

Till min stora glädje fick Operakällaren priset som bästa krog/lyx. Operakällaren har en speciell plats i mitt hjärta och det är bara att gratulera Stefano och Jean Paul. Jag vet att de sliter hårt för allt ska vara perfekt. Jag har endast ätit på Operakällaren en gång och då åt jag julbord. Det var dock en väldigt speciell upplevelse och jag har aldrig någonsin ätit ett sånt julbord igen. Det är inte på alla ställen som man börjar julbordet med champagne och hummer.

Priset som årets krog/budget vann Råkultur och det var ingen överraskning. Råkultur är en modern asiatisk restaurang som drivs av ägarna till lyxkrogen Esperanto. Restaurangen serverar i huvudsak modern innovativ sushi. Jag har ätit på Råkultur en gång, närmare bestämt i somras. Den som går till restaurangen kan vänta sig en helt annan smakupplevelse än om man går på ett vanligt sushiställe i Sverige. Rekommenderas varmt. Räkna dock med att betala något mer för maten än på andra sushiställen. Men det är det värt.

Att Le Petite France vann kategorin kafé var inte heller förvånande. Det är verkligen ett fantastiskt ställe. Här kan man köpa underbar fransk ost, obegripligt gott bröd och pizza att ta med sig hem. Och man kan äta grym brunch/lunch med konfiterad anka. Det enda problemet med Petite France är att det alltid är så fullt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar