lördag 26 februari 2011

1900

Restaurang 1900 är en svensk restaurang som drivs av TV-kocken Niklas Ekstedt. Restaurangen har funnits ett par år och är med i Eat Sweden 2011. Jag har varit på 1900 en gång tidigare och var jättenöjd den gången. Lisa, en nära vän till mig, älskar 1900 och hävdar att de serverar stans bästa råbiff. Jag var dock lite nervös inför detta besök då jag hade hört att två mycket matkunniga bekanta var missnöjda med maten när de var där för några veckor sedan. Det visade sig dock att jag varit nervös i onödan.

Restaurangen var halvfull när vi kom dit vid 20-tiden denna lördagskväll. Vi fick ett trevligt runt bord längst in i lokalen. Flera av oss hade lite svårt att bestämma vad vi skulle äta och vår servitris svarade tålamodigt på alla våra frågor. Efter viss tvekan beställde jag torskrygg med musslor i skummig dragonbuljong, bakad fänkål och kokt potatis. Jenny valde rödvinsbräserad oxkind, serverad med en ragu på pärllök, finsk shiitakesvamp, morötter och Vikenpotatis. Annelie och Lina valde efter rekommendation hälleflundra Sterling med champagneviegrette med hummersmör, krutonger på 1900´s kavring, körsbärspotatis och rosenkål från Larsviken och Lisa beställde knaprig fläsksida från Rocklundagris med råstekt pumpa, ölkokt silverlöksky på Liss-Ellas senap och kräm på vita bönor.

Alla i sällskapet var nöjda med sin mat. Min torsk var mjäll, perfekt tillagad med gott om blåmusslor, servade i en smakrik buljong. Torsken hade kanske kunnat vara lite bättre saltad, men det var lätt åtgärdat. Jag fick provsmaka Lisas gårdsgris och Jennys oxkinder. Oxkinderna var goda, men inte spektakulära som de som serveras på Rolfs kök. Jag undviker numera att beställa oxkinder på andra restauranger för jag blir oftast besviken. Jenny var dock jättenöjd. Gårdsgrisen var härligt knaprig på ytan, men saftig på insidan. De lite söta tillbehören matchade grisen perfekt. Annelie och Lina var verkligen jättenöjda med hälleflundran.

Till efterrätt beställde jag en apelsinparfait med vanilj-och mandarinsorbet och den var fantastisk. Jag är ganska tråkig när det gäller efterrätter. Jag gillar i princip endast chokladfondant, creme brulee och ost. Men ibland hittar jag andra efterrätter som slår mig med häpnad. Den här efterrätten hade en perfekt syrlighet utan att vara sur. De inlagda citrusfrukterna och sorbeten matchade den krämiga parfaiten. De andra var också nöjda med sina efterrätter.

Viktig information

Prisklass: Mellanklass

Betyg: 6 liljor

Adress:
Regeringsgatan 66, Norrmalm, Stockholm
tel: 08-20 60 10
http://r1900.se/

Det går att boka bord på internet.


Övrigt

1) Kalla mig snobb, men jag ställer mig lätt skeptisk till 1900:s val att ha så unga och oerfarna servitörer. Vår första servitris som tog emot våra beställningar var proffsig, men efter det hade vi yngre och mindre erfarna servitörer. För mig är servicen viktig och det blir så mycket bättre med proffsig och erfaren personal som kan maten, dryckerna och är stadig på handen.

2) Kåken som ligger innanför 1900 är en av mina favoritbarer. Schysst stämning, goda drinkar och blandat klientel.

3) 1900 har två garderober. En som ligger bakom hovmästarens bord och en som är helt obevakad. Den bevakade var full när vi kom i lördags. Har en kompis som fått sin jacka stulen i den obevakade garderoben så jag vill helst undvika den. Konstigt att en restaurang av 1900:s kaliber inte har en riktig bevakad garderob som är stor nog för matgästernas ytterkläder.

4) Ett tips till er som är ett sällskap om två personer är att be om ett bord som inte är vid fönstret. Det lär dra kallt där.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar