Jag och mitt sällskap Bella hade länge sett fram emot kvällens besök på Brasserie Le Rouge i Gamla stan och vi blev inte besvikna. Redan när man kliver in genom dörren och nedför trappan till brasseriet känner man sig förväntansfull. Den mysiga miljön med stenvalv, röda sammetssoffor och röda lampskärmar med fransar känns klockren.
Vi började vår middag med varsin förrätt. Jag åt Asperges vert a la ficelle - grön sparris med hollandaisesås och citron. Portionen var relativt väl tilltagen, sparrisen var perfekt tillagad och hollandaisesåsen var krämig. Mitt sällskap åt Kantarell soup forrestier - Kantarellsoppa med serranoskinka och parmesanost på brioche. Soppan var egentligen en del av menu de marche och fanns inte med på brasseriemenyn, men det var inga problem att beställa den ändå. Den var mustig, god och innehöll kantarellbitar. Vi var kort sagt mycket nöjda med våra förrätter.
Till huvudrätt bestämde vi oss för att prova Côte de Boeuf - grillat entrecôtestycke för två personer. Köttet (ca 800 gram) serverades med en sky och en sås på murklor och svartrot. Till detta fick vi välja varsitt tillbehör. Jag valde mandelpotatispuré och mitt sällskap potatisgratäng. Köttet var perfekt grillat och mycket smakrikt. Tillbehören var också goda. Min mandelpotatispuré var krämig och det var tydligt att de inte sparat på smöret. Potatisgratängen var enligt utsago också väldigt god. Såsen på murklor och svartrot var tyvärr en besvikelse. Trots rikligt med murklor och svartrot smakade såsen konstigt.
Efter den enorma huvudrätten orkade ingen av oss äta dessert. Det är dock värt att notera att det fanns mycket att välja mellan, exempelvis både ostar och crème brûlée.
Viktig information
Prisnivå: Lyx
Våra förrätter kostade 175-190:- och huvudrätten 650:- för två.
Betyg: 6 liljor
Vi går gärna tillbaka, men nästa gång vill vi prova bouillabaissen.
Adress:
Brunnsgränd 2-4, Gamla stan, Stockholm
www.lerouge.se
Det är möjligt att boka bord på internet.
Övrigt
1) Snygga uniformer - svarta byxor, vita skjortor och svarta hängslen. Samma för både män och kvinnor.
2) Fantastisk inredning - röd sammet, fransar - kan det bli bättre?
3) Brödet och det vispade smöret var helt ok, men det krävs mer för att imponera på oss.
4) När vi bad om dryckesrekommendationen föreslog ett servitören ett mycket gott och smakrikt vin. Det visade sig dock när vi fick in notan att han hade rekommenderat deras dyraste vin på glas, 160:-/glaset. Jag ber ofta om dryckesrekommendationer när jag går på restaurang och tycker att det är trevligt och önskvärt att servitören säger nåt om prisnivån, framförallt om han väljer att rekommendera det dyraste vinet.
5) Undrar i mitt stilla sinne hur länge servitörer/servitriser kommer fortsätta att kalla oss för tjejer. Ikväll kallade servitören oss för tjejer minst tre gånger. Männen som satt bredvid oss var inte mycket äldre, men de blev minsann inte kallade för grabbar eller killar.
6) Den enorma kniven som man fick som matkniv kändes lite over kill. Allvarligt talat, varför ger man en sådan enorm kniv för att äta mört kött?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar