lördag 25 juni 2011

Proviant

Detta inlägg är också publicerat på Mat & Vänners hemsida.

Proviant är en restaurang som ligger strax norr om Humlegården på Östermalm. Restaurangen har funnits några år och har tilldelats BIB Gourmand av Guide Michelin fyra år i rad. BIB Gourmand ges till restauranger som serverar bra, vällagad mat till rimliga priser och 2011 är det nio restauranger i Sverige som har fått utmärkelsen. Proviant är med i Eat Sweden 2011.

Jag är egentligen sugen på fisk denna kväll, men rödtungan som finns med på menyn är rödlistad av Världsnaturfonden så jag avstår från att beställa den. Jag beställer istället Steak Tartare med klassiska tillbehör och pommes frites. Mitt sällskap Bella beställer dock den pocherade rödtungan med hummersås och svensk sparris.

Maten kommer relativt snabbt. Min Steak Tartare serveras med grovkornig senap, Worcestersås, whiskey, sardeller, kapris, rödlök, ketchup och steak frites. Råbiffen är god, men är inte exceptionell på något sätt. Jag gillar verkligen att man får whiskey till, men i övrigt är jag rätt konservativ och vill ha dijonsenap till biffen. Bellas rödtunga är fantastisk och jag ångrar nästan att jag inte beställde den. Den är mjäll och smälter i munnen. Fisken ligger på en spegel av hummersås och är täckt av hackad mandel, purjolök, gröna ärtor och sparris.

Till efterrätt beställer vi båda rabarber med frisk yoghurt & sirapsbröd. Jag är inte så förtjust i väldigt söta efterrätter med några få undantag. Rabarberefterrätt passar därför mig bra och den här är verkligen god. Efterrätten är i flera lager: i botten är det rabarberkompott och rababerbitar, och på det rabarberglass, en klicka yogurt och över det brutna sirapskakor. Mums.


Viktig information

Prisklass: Mellanklass (Huvudrätt 250-300:-)

Adress: Sturegatan 19, Östermalm, Stockholm
Tel: 08-22 60 50

http://www.proviant.se
Det går att boka bord på internet

Övrigt

1) Det är märkligt att en restaurang av Proviants kaliber serverar fisk som är rödlistad. Och ännu märkligare att servitrisen var helt okunnig på det området. Ett stort minus för detta.

2) Ett annat stort minus är att det inte finns en enda vegetarisk huvudrätt på menyn.

3) Proviant får däremot pluspoäng för trevlig personal och schysst lokal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar